I april gjennomførte Wiktoria Feuchthuber svenneprøven i bakerfaget. Hun er også en av fem som siden 2016, har fullført svennebrevet i Telemark. 20-åringen har allerede satt seg et nytt mål. Hun skal bli konditor.

19. april i år kunne Wiktoria Feuchtuber puste lettet ut. Under nøye overvåkning av sensor hadde hun produsert de lekreste bakevarer og vist frem kunnskap om råvarer, utstyr og bakeprosesser. Resultatet ble solid bestått, og yrkestittelen baker.
Det har på mange måter vært en reise for 20-åringen, som opprinnelig er fra Skien.
– Jeg startet på kokkelinja på videregående, men følte ikke at jeg passet inn og at det var de rette arbeidsoppgavene for meg, forteller hun.

Utfordret seg selv

Wiktoria produserte de lekreste bakverkene til svenneprøven sin.

Wiktoria har strevet med mental helse hele livet, og har kjent på livets opp og nedturer. Etter at hun kom som lærling til avdeling Vekst hos IDEA Kompetanse i Notodden, har hun virkelig utfordret seg selv. Hun flyttet for seg selv på en hybel, men har nå egen leilighet. I løpet av to og et halvt år har hun oppnådd svennebrev i bakerfaget, den første i IDEA Kompetanse.
Arbeidsoppgavene som baker trives hun veldig godt med, og synes det er helt greit med både nattskift og å stå opp tidlig på morgenen.
– Vi har det veldig gøy på jobben, det er et fint arbeidsmiljø, sier hun.
Fremover skal hun være vikar ved håndverksbakeriet på IDEA Vekst, før hun starter som lærling i konditorfaget. Etter ett års lærling løp, kan hun skilte med enda en fagkompetanse.
Hva er fremtidsplanene?
– Jeg tar det steg for steg, akkurat nå har jeg det bra her ved IDEA, sier Wiktoria.

Ettertraktet

Med svennebrev som baker i boks, og konditorfaget som en videre plan, kan Wiktoria bli en svært ettertraktet arbeidstaker.
Ifølge Opplæringskontoret for salg og service, restaurant og matfag i Telemark, er det ikke mange bakere og konditorer i fylket.
– Det er veldig flott at det blir utdannet bakere i Telemark. Siden 2016 er det kun 2 gutter og 3 jenter, inkludert Wiktoria, som har fullført med Svennebrev, forteller Hanne L. Sondresen, daglig leder ved OSS & RM opplæringskontor.
Hun synes det er flott at det blir utdannet bakere i fylket.
– Det er en bransje som vil ha flere lærlinger, selv om det ikke er et stort behov. Det er mange ledige jobber som baker, forteller hun.
Opplæringskontoret får tilbakemeldinger om at bakerbransjen har fått et oppsving med flere små bakerier som jobber med økologi og håndoppslag, og at mange ønsker seg lærlinger.

13 fagretninger

Ved  håndverksbakeriet ved IDEA Vekst i Notodden er Wiktoria og kollegene i full sving med produksjonen. Bakeriet er en av mange arenaer for opplæring, som er et av konsernets bærekraftsmål. IDEA Kompetanse tilbyr både ordinær lærling og lærerkandidat i kontrakt, og tilpasset opplæring mot et kompetansebevis. innenfor 13 ulike fagretninger.

Les om fagretningene herTa fagbrev hos oss

Les mer om tilrettelagt fagopplæring: Oktav.no