Midt i Seljord sentrum ligger Rokk Kafé, drevet av IDEA Kompetanse AS.

Her er det høy aktivitet. Kafeen tar imot både gjester fra nærmiljøet og andre steder. Flere ulike grupper møter på faste dager, for en sosial skravlestund. Det er alt fra barselgruppe, lærergruppe, mannfolkgruppe, til trimgruppe.

Et sted som betyr mye

To av de faste gjestene, er Åste Johansen og Gunhild Eilefstjønn. De er med i trimgruppa, og avslutter aktiviteten på Rokk hver tirsdag. Her har de vært i flere år, og er godt kjent med en av kafeens ansatte, Geir. Han er i full sving med å ta imot bestillingene på mat og drikke, og vet å skape stemning.
– Værsågod unge dame, sier han og smiler lurt til gjestene sine.
– Det betyr mye å få komme hit. Det er kjempefint og koselig å være her. Og særlig når Geir er her, forteller Åste og Gunhild med et smil.
Venninnegjengen Betty Østbø, Hege Audny Dyrland, Bente Haugland, Annemari Dyrud og Vigdis Reie Hagen har også fast oppmøte på Rokk Kafé.
– Vi er gamle barndomsvenninner, og møtes en gang i måneden, forteller Betty. Hun skryter av atmosfæren i lokalet.
– Det er uhøytidelig, lunt og trivelig, mener hun og ser utover lokalet. Tradisjonsrike møbler, hyllemetere med fargerikt garn, store vinduer ut mot sentrum, lukta av nykvernet kaffe, prat og latter mellom bordene, bekrefter det.

Take-away, garn, catering og suppe-kort

Rokk Kafé er mye mer enn en populær møteplass. Kafeen har 18 ansatte, inkludert tilretteleggere/veiledere, lærerkandidater og varig tilrettelagte plasser. Personer som har behov for tilrettelagt opplæring innen logistikk- salg og service og kokke-faget, kan få dette ved Rokk Kafé.
Kafeen selger garn fra blant annet Drops design og Hillesvåg, selvproduserte varer, har take-away, leverer catering, og de har eget bakeri og konditori. Kafeen kjører ut jobbfrukt hver mandag, for hele Seljord kommune. De har «suppe-kort» og «kaffe-kort» hvor du kan sikre deg dagens suppe til lunsj og spare opp til en gratis kaffe. Kafeen har fokus på gjenbruk og bærekraft. Det legges til rette for arbeidsoppgaver som innebærer alt fra strikking, veving, catering, logistikk og matproduksjon.
-Vi har også utleie av lokale med bemanning. Her kan alle som vil, både privatpersoner og næringsliv, reservere bord til møter og selskap. Vi har god plass, sier Annette Kleiv, som er drift og arbeidsleder ved Rokk Kafe.

Tilrettelagt fagopplæring

Hun brenner for jobben sin.
-Rokk Kafé betyr også mye for de som jobber her. Vi har et helt spesielt arbeidsmiljø, med en egen teamfølelse. Alle støtter og hjelper hverandre. Og vi har daglig veiledning etter arbeidsplaner for hver enkelt deltaker. De blir utarbeidet hvert år for mestring, utvikling og nye mål.
– Alle har sine faste arbeidsoppgaver igjennom hele arbeidsdagen. De ansatte opplever å få tillit under ansvar, og de skal med dette kjenne att det er de som driver kafeen og skaper den gode atmosfæren, forteller hun.
Hun retter en stor takk til Seljord kommune, for innsatsen og arbeidet som er lagt bak ved å innvilge to nye VTA plasser i Seljord kommune for 2023.
– Dette er kjempeviktig for de unge uføre vi har i kommunen, å få tilbud og mulighet til økonomisk bistand for å komme i jobb, sier Kleiv.
Rokk Kafe tar også imot skoleelever som ønsker ett kompetansebevis, praksis eller fagbrev i Kokkefag. De har samarbeid med OKTAV AS som er opplæringskontoret for tilrettelagt fagopplæring.

Rokk Kafé betyr også mye for de som jobber her. Vi har et helt spesielt arbeidsmiljø, med en egen teamfølelse.

Trenger flere «Døråpnere»

Meny, Byggmakker, Sparebanken DIN og Røde Kors er gode samarbeidspartnere og døråpnere for Rokk Kafé og tilbyr plasser for tilrettelagt arbeid.
Kleiv vil gjerne samarbeide med flere bedrifter for å få flere i arbeid, da dette er god læring for sosialt samvær, mestring og utvikling.
– Vi trenger flere «Døråpnere» i Seljord Kommune, og vi ser etter flere samarbeidspartnere i løpet av 2023, sier drift og arbeidslederen.
– Vi lager løsninger tilpasset arbeidsplassen hvor det utarbeides arbeidsplaner med oppgaver etter behov og ønske fra arbeidsgiver. Arbeidstaker blir satt inn etter avtale om tid og dager med en mentor, som følger opp deltakeren undervegs. Ett godt samarbeid og veiledning er avgjørende. Og vil gi trygge rammer for deltakere, sier Kleiv.

Prosjekt med Mesta

Snart skal de også i gang med et nye prosjekt som Mesta, og rydde langs veiene mellom Seljord/Sauland/Gvarv/Notodden, og flere prosjekt er på gang.

 

Se bildegalleri fra Rokk Kafé:

LES OGSÅ: Satser på samarbeid i Seljord