John Edvin Kåsa har i sin yrkeskarriere vært med på en rivende utvikling, selv om han har hatt den samme arbeidsgiveren i 48 år. Nå oppgraderer IKT-koordinatoren seg selv til pensjonisttilværelsen.

 

Han holder til i det innerste kontoret på IDEA Kompetanses hovedsete på Tuven. IKT-koordinator John Edvin, som i mai i år rundet 48 år ved bedriften. Det er ikke få maskiner IDEA´s egen «IT-guru» eller «help desk» har fikset og ordnet gjennom årenes løp. Lampen med forstørrelsesglass er skrudd godt fast på skrivebordsplaten, den har også vært i full drift. John Edvin Kåsa har vært redningen når PC-er har slått seg vrange, vært trege, oppdateringer og systemer har feilet, ved varsel om virus, 2-faktor-krøll, eller når pc-er skal bytte eiere. Og ikke minst for desperate kolleger som alltid glemmer passord etter ferieavvikling. Han har vært bindeleddet. En hylle med harddisker, hovedkort, chip, ledninger, kjølere og kanskje andre komponenter fra ulike «tidsaldere», vitner om bred IT-kunnskap.

John Edvin har fortsatt den første bærbare pc-en som ble kjøpt på åtti-tallet.

Fra EDB til ICloud

John Edvin har virkelig vært med på den digitale tidsreisen; fra at skrivemaskinen ble byttet med EDB på 60-70-tallet, til et papirløst kontor og IKT på nittitallet, til digitaliseringen på 2000-tallet. Nå er alt opp i skyen, bokstavelig talt. Fartstiden begynte 26. mai 1975, den gangen bedriften het Te-Pro.

-Jeg begynte på plateverkstedet, og var der noen måneder før jeg gikk over til aluminiums avdelingen, forteller han.

Bedriften trengte etter hvert en til å kalkulere jobber. Det viste seg at de allerede hadde en mann som hadde kunnskap og erfaring. John Edvin hadde blant annet laget en del regneark på data til vareopptelling.

-Jeg kjøpte min første datamaskin i 1984, sier han.

Han har alltid vært interessert i data og i programmering, og har også hatt sitt eget enkeltmannsforetak. Det er dermed helt greit å kalle han for en ekte datanerd.

Han finner frem bedriftens aller første bærbare pc fra midten av åttitallet, fortsatt i originalveska. Ikke så stor, men tung. En del av historien til IDEA Kompetanse. Som John Edvin.

-Det har vært hyggelige ting, og mindre hyggelige ting. Som konkursen i Te-Pro i 1991, det var tøffe tak, minnes han.

Vært med på store endringer

John Edvin ble med videre når No-Pro oppsto. På den tiden hadde ikke bedriften eget datasystem, så alt ble lagret hos Industridata på Geilo. Fra 1993-94 begynte han å jobbe hovedsakelig med IT.

– Det var på den tiden hvor du fikk utskrift to dager etterpå. Vi hadde ikke nettverk, og sprang rundt med disketter til hverandre. Vi hadde et eget rom med ti servere, som da var svære monstre. Når jeg ser tilbake, så er det skifter i teknologien som er ganske heftige. Etter at det ble skybasert, så tok det helt av. Det har vært en veldig utvikling. Nå er det lite lokalt som skjer i pc-en, og all data blir lagret i skyen, forteller han.

Fra midten av nitti-tallet har No-Pro vokst seg til konsernet IDEA Kompetanse, med hele 11 lokasjoner og 130 ansatte i Telemark og Buskerud. Det har også krevd sitt når det gjelder å koordinere digitalisering.

Men det at jeg har holdt ut så lenge er et tegn på at jeg har trivdes. Te-pro, No-Pro og nå IDEA setter folk i sentrum. Det har vært lett å samarbeide med andre

Hvordan har du klart å følge med i tiden?

-Jeg har vært avhengig av mye lesing, og har fulgt med på ulike forum på nettet. Det er mye praktisk tilnærming, sier han og avslører at det i tillegg til lange arbeidsdager også har gått en del timer på datarommet hjemme. Kanskje det blir enda flere som pensjonist?

-Det er ikke noe som er spikret enda, men jeg har snust litt på å gjenoppfriske enkeltmannsforetaket mitt, røper han.

Stolt av arbeidsplassen

Fra kontoret har han utsikt ut mot en del av parkeringsplassen til IDEA.

Her er det mange som har kommet og gått gjennom 48 år. John Edvin har «overlevd» både kolleger og administrerende direktører.

-Ja, når det gjelder administrerende direktører har jeg gått ut av tellingen. 7-8-9 stykker kanskje. Men jeg kommer ikke til å overleve Tove-Merethe, humrer han.

-Men det at jeg har holdt ut så lenge er et tegn på at jeg har trivdes. Te-pro, No-Pro og nå IDEA setter folk i sentrum. Det har vært lett å samarbeide med andre. Og det har vært en viktig bedrift for industrisamfunnet i Notodden, som når Tinfos la ned jernverket. Da kom det mange hit, sier han.

– Jeg har vært veldig stolt av å jobbe her, sier John Edvin.

Hva skal du gjøre som pensjonist?

– Lese mer. Jeg leser mye, som krim og biografier, om tekniske ting, oppfinnelser og innovasjon. Jeg er ikke så glad i å reise, men nå kan jeg gjøre det mer. Og ha tid til familieliv og barnebarn, forteller han.

-Men jeg kommer nok innom, jeg må nok plage folk litt, humrer han godt.