Arnela Mehic har alltid drømt om å jobbe på sykehus. Hun er nærmere enn noen gang. -Dette er en unik mulighet, sier hun.
Det er yrende liv på Røyken videregående skole. Elever er i feriemodus, og glade for å ha tilbakelagt et år i utdanningsløpet sitt. Strålende glad er også Arnela Mehic. Hun har fullført første semester i pilotprosjektet «Folk i helse».
Fagbrev på kortere tid
IDEA Kompetanse har siden høsten 2022 samarbeidet med NAV Vest-Viken og Røyken videregående skole om å utdanne helsefagarbeidere. 36 deltakere ble med i et tre måneders avklaringstiltak. Arnela er blant 14 deltakere som nå går et komprimert skoleløp, og målet om fagbrev er stadig nærmere. I 2024 kan hun gå ut som lærling.
-Det er en stor fordel å ta fagbrevet på kortere tid, det passer bedre for oss som er voksne. Dette er en unik mulighet, sier hun glad.
Drømmejobb
Arnela har tidligere studert juss i hjemlandet Bosnia. Men det var egentlig et yrke rettet mot helse og omsorg hun drømte om. Kjærligheten førte henne til Norge, og det ble tre barn som i dag er 3, 6 og 10 år. Hun jobbet mange år innen matproduksjon, og fikk etter hvert muligheten til å jobbe som pleiemedarbeider ved et bo- og servicesenter. Nå, 15 år siden hun var student, går hun fulltid på Røyken videregående skole.
-Det var en utfordring i begynnelsen. Og sette seg på skolebenken, følge med på undervisning og gjøre store oppgaver var uvant. Men med god planlegging og godt samarbeid med mannen min, så går det veldig bra. Jeg var forberedt på at jeg måtte jobbe litt, er strukturert og bruker tiden godt på skolen. Da kan jeg konsentrere meg om barna når jeg er hjemme, sier hun og skryter av lærerne.
-Vi har utrolige dyktige lærere, jeg er imponert. Vi får jo ikke noe fritak, vi gjør alt hva ungdommene må gjøre, sier hun og ler.
-Det er også en stor fordel at vi har norsk styrkning, som betyr at en norsklærer jobber masse med de som har behov for å bli enda bedre i norsk, forteller hun.
Jeg fikk høre om prosjektet via sykehjemmet jeg jobbet på, og maste på NAV om at jeg ville være med. Det var en god opplæring i forkant. Vi ble kjent med lærerplanen, fikk innføring i ulike caser og fikk et godt grunnlag for hva som ventet oss videre
Fikk en viktig start
Arnela er svært glad for at hun fikk være med i avklaringsløpet ved IDEA Kompetanse.
– Jeg fikk høre om prosjektet via sykehjemmet jeg jobbet på, og maste på NAV om at jeg ville være med. Det var en god opplæring i forkant. Vi ble kjent med lærerplanen, fikk innføring i ulike caser og fikk et godt grunnlag for hva som ventet oss videre, sier hun.
-Jeg har også blitt kjent med mange gode mennesker, og utvidet nettverket mitt, forteller hun.
I løpet av denne våren har Arnela og de andre deltakerne vært ute i praksis ved bo- og aktivitetssentre.
-Jeg har skjønt at det krever mye å være profesjonell helsefagarbeider. Du må ha faglig kunnskap for å kunne sette pasienten i fokus, du må ha empati, kunne lover, regler, og vite rettigheter pasientene har. Jeg har allerede erfart at jeg har blitt tryggere ved å ha fått ny kunnskap. Og sette det ut i praksis gir en god følelse, sier hun begeistret og uttrykker yrkesstolthet. – Jeg har alltid drømt om å være helsepersonell, og er stolt og takknemlig for å være her, særlig fordi Norge mangler helsefagarbeidere, sier Arnela.
Nå er hun enda nærmere yrkesretningen hun ønsket som ung student i Bosnia.
– Drømmen er å jobbe på sykehus, kanskje som barnepleier. Nå er jeg nærmere, ved å bli helsefagarbeider, sier hun med et stor smil.
HAR DU LEST: Folk i helse utdanner varme hender