– IDEA Kompetanse har betydd alt, sier Hans Martin Ildgo Lyche. Med viktige støttespillere i ryggen, og et trygt nettverk rundt seg, har han fått en jobb han brenner for.

Det har blitt mange gode samtaler på IDEA Kompetanse. Hans Martin og veileder Anlaug Landsverk har ledd mye.

Etter snart fire år som deltaker i tiltak har Hans Martin Ildgo Lyche blitt godt kjent med flere av de ansatte i arbeids- og inkluderingsbedriften IDEA Kompetanse på Notodden. Veileder i oppfølging, Anlaug Landsverk har fulgt han tett. Nå skal han videre på egen hånd. Tilbake til dagligvarebransjen, som han startet yrkeskarrieren sin i som ungdom.
– IDEA er mitt andre hjem, jeg kaller det IDEA-familien, smiler han.
– IDEA ser hele mennesket på godt og vondt. Dere ser ressursene vi har, sier han takknemlig mot Anlaug.
Hun er veilederen som har støttet, trygget og oppmuntret han på veien mot et arbeid som kunne passe. På samtalerommet har det vært både tårer og latter. I det senere mest latter. Når det har runget som verst i gangene, har det hendt at det har stukket noen hoder innom for å sjekke hva som foregår.
– Ja, det er deg ja, har dem sagt og gått videre, sier Hans Martin og ler.

Livet snudde totalt

Tilbake i 2015. Hans Martin (29) bor i Oslo, har jobbet over 13 år med salg og service, blant annet på Meny. Han har alltid jobbet med mennesker, og trives godt i butikk. Han og forloveden Trym (33) har vært kjærester i syv år. Bryllupsdato er satt, og gjestelisten er skrevet. Livet er rett og slett på stell. Så skjer det utenkelige. Forloveden dør brått, og det er Hans Martin som finner han. Det var en naturlig død. Men livet til Hans Martin ble snudd fullstendig på hodet. Han ble verdensmester i å skulle håndtere det.
– Etter trekvart år raknet det, forteller han.
Den psykiske smellen ble for kraftig, og i årene som kom fikk han heldigvis hjelp.

Fra kaktus til løvetann

– Jeg har gått fra å være en kaktus, til å bli en løvetann som presser seg gjennom sementen, sier han med et bredt smil.
Åtte år etter at fremtiden falt i grus, har han fått ro i hverdagen. Det har vært en krevende vei å gå, akkurat som løvetannens vei gjennom herdet leire og kritt. Den mentale helsen må ivaretas hver dag. Diagnosen Bipolar lidelse 1 vil han ha livet ut. Men tilværelsen har snudd til det mer positive. Sommeren 2018 flyttet Hans Martin til Notodden. Han fikk oppfølging fra psykisk helse i kommunen. Via NAV kom han inn til IDEA Kompetanse, og startet i 2019 som deltaker i avklaringstiltaket.
Ifølge Hans Martin endret det svært mye.
– Det har betydd alt. Jeg hadde ikke vært den jeg er i dag, uten støtten fra alle folkene her i IDEA.

Til Meny

Nå jobber han 30 prosent hos Meny i Notodden, kombinert med 70 prosent ufør. I fjor fullførte han teoridelen i fagbrev i salgsfaget. Han er tilbake til arbeidsoppgavene han trives best med.
– Service er en lidenskap. Jeg føler at jeg er veldig flink til å lese mennesker, og bruker erfaringen som en trygghetsfaktor. Jeg vil være den kundebehandleren jeg selv ønsker å møte. Å jobbe på Meny stemmer 110 prosent for meg, sier han.

Hans Martin får skryt av butikksjef Frode Kåsa. – Han er kjempeflink med kunder, sier han.

Det kan arbeidsgiver stadfeste.
– Det har bare vært positivt å få Hans Martin inn hos oss. Han er blid, imøtekommende, og kjempeflink med kunder, sier butikksjef Frode Kåsa.
Han synes det er fint å få han tilbake i bransjen.
– Selv om det er en stund siden han jobbet i Meny, så kan han de fleste ting veldig godt. Han er en veldig god ressurs for oss, skryter han.

Ville nå målet

– Det er rart nå å se tilbake til hvor jeg var. Jeg var 21 år når jeg møtte Trym. Jeg var nødt til å finne meg selv på nytt. Og det tar tid å bli kjent med den psykiske sykdommen, forteller Hans Martin.
– Jeg hadde et sterkt ønske om å hele tiden komme tilbake til dagligvare, men jeg trodde det ikke. Og i dag sitter jeg her, sier han.
– Selv med den lidelsen jeg har er det mulig å komme tilbake til arbeidslivet, sier Hans Martin.
Heiagjengen ved IDEA Kompetanse har aldri vært i tvil om at han ville nå målet.
– Jeg husker du kom inn hit til oss og begynte i avklaringstiltaket, sier veileder Anlaug og smiler mot Hans Martin.
– Du begynte tidlig i resepsjonen. Du har hele tiden hatt et stabilt oppmøte, vært ekstremt pliktoppfyllende, og du er blid og imøtekommende. Du har vært aktiv i læringssenteret, bydd på deg selv og sørget for at andre deltakere har blitt trygge, skryter hun.

Minne for livet

Hans Martin har brukt tiden han har hatt i arbeids- og inkluderingsbedriften godt. Han har utfordret seg selv, og har vært gjennom flere tiltak og arbeidsutprøvinger. Hele tiden kombinert med behandling, for å ivareta helsen. Han har blitt bedre kjent med ressursene sine, og opplever mestring i arbeidsoppgavene.
-Jeg er som en uslepen diamant, som snart er ferdig slipt, sier han med et smil.
Det er symbolsk. IDEA Kompetanses logo er en diamant, og Hans Martin har fått godkjenning fra øverste hold om at han kan tatovere den et sted på kroppen.
-Marit (administrerende direktør Marit Kasin) har sagt ja, sier han og ler.

– Selv med den lidelsen jeg har er det mulig å komme tilbake til arbeidslivet